Tehlikeli Atık Geçici Depolama Ünitesi / Alanı
Tehlikeli atıkların üretilmesinden bertarafına kadar geçen süreç 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazetede, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği tarafından düzenlenmektedir.
Sıfır atık yaklaşımında önemli olan mümkünse atığı hiç oluşturmamak olsa da, kimi zaman imkansızlıklar karşımıza çıkmakta, bu noktada da atıkları kaynağında sınıflandırmak ve bu atıkları döngüsel ekonomiye kazandırarak atık vasfı dışında üretime bir girdi olarak kullanmak önem kazanmaktadır.
Atıkların oluşmasından sonra doğru sınıflandırılması, birbirleriyle etkileşime girmelerinin engellenmesi, hava koşullarından etkilenmemesi ve çevreyi olumsuz yönde etkilememesi gibi birçok konu önem arz etmektedir.
Bu koşullar göz önünde bulundurularak Atık Yönetim Yönetmeliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlükleri ve yasal düzenleme ile standart göz önünde bulundurularak Tehlikeli Atık Geçici Depolama Ünitesi / Alanı tasarım ve imalatında yeni bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Hem standart ölçüdeki özel tasarımlı ürünlerimizi sizlerle buluşturuyor hem de tesisine özel boyutlarda atık alanları tasarlayıp üretiyoruz.

Tehlikeli Atık Geçici Depolama Ünitelerinin Özellikleri
- Tüm ürünlerimizin iskeletleri sıcak daldırma galvaniz kaplıdır. Böylece korozyona karşı uzun yıllar dayanır.
- Atık alanlarının tabanında Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik şartlarına uygun taşma havuzu / ikincil muhafaza kabı bulunur. Atık depolanırken meydana gelecek olası bir taşmada sıvı atık alanı içerisinde kalır.
- Taşma havuzu üzerinde yine sıcak daldırma galvaniz kaplı bir ızgara bulunur. Izgara sayesinde havuz içerisine erişim sınırlandırılmış iken, sıvı dökülmesi durumunda yüzey akışı oluşmaz, sıvı direkt olarak taşma havuzuna dolar.
- Atık Geçici Depolama Alanlarının tamamı kilit ile gönderilir.
- Tasarımdan imalata bir çok yasal düzenleme ve standart dikkate alınır:
– Makina Emniyeti Yönetmeliği
– Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
– CE İşareti Yönetmeliği
– İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirme Yönetmeliği
– EPA Standartları
– Diğer güncel düzenleme ve standartlar
Tehlikeli / tehlikesiz atık geçici depolama ile ilgili yasal düzenlemeler
Azami depolama süreleri:
Tesiste oluşan tehlikeli atıklar en fazla , tehlikesiz atıklar ise boyunca, Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Alanları’nda geçici olarak depolanabilir.
Dayanaklar:
Sıfır Atık Temel Seviye Belge alma yükümlülüğü:
Sıfır Atık Yönetmeliği Madde 16 – (1) Sıfır atık yönetim sistemini kurmakla yükümlü EK-1 listede yer alan kurum/kuruluşlar, 17’nci maddede tanımlanan süreç doğrultusunda temel seviyede sıfır atık belgesi almak zorundadır. Diğer kurum/kuruluşlar ise talep etmeleri halinde temel seviyede belge almak için müracaatta bulunabilir. (EK-1, Tablo B, Grup 2: Akaryakıt İstasyonları ve Dinlenme Tesisleri)
Sıfır Atık Yönetmeliği Madde 14 – (6) Bu maddede bahsi geçmeyen tehlikeli/tehlikesiz özellikteki diğer atıklar ile tıbbi atıkların yönetimi, ilgili mevzuatın kapsamına uygunluğu sağlanarak sıfır atık yönetim sistemine dahil edilir.
Atık Geçici Depolama Alanı tesis etme yükümlülüğü:
Atık Yönetim Yönetmeliği Madde 9 – (1) Atık üreticisi; (b) Atıklarını ayrı toplamak ve geçici depolamakla, (f) Bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak izin alınması zorunlu olan geçici depolama alanları (1 tonun üzerinde tehlikeli atık geçici depolayan) için bağlı bulunduğu il müdürlüğünden izin almakla yükümlüdür.
Endüstriyel Atık Yönetim Planı sunma yükümlülüğü:
Atık Yönetim Yönetmeliği Madde 9 – (1) Atık üreticisi, (c) Ürettiği atıklara ve atıkların önlenmesi ile azaltılmasına yönelik olarak hazırlamakla yükümlü olduğu atık yönetim planını hazırlayarak sunmakla yükümlüdür.
Mali sorumluluk sigortası yaptırma yükümlülüğü:
Atık Yönetim Yönetmeliği Madde 16 – (1) Miktarına bakılmaksızın tehlikeli atıkların toplanması, taşınması, ara depolanması, geri kazanımı, yeniden kullanılması, bertarafı ve prosesten kaynaklanan tehlikeli atıkların geçici depolanması faaliyetlerinde bulunanlar, faaliyetleri nedeniyle oluşacak bir kaza dolayısıyla üçüncü şahıslara verebilecekleri zararlara karşı tehlikeli atık malî sorumluluk sigortası yaptırmakla yükümlüdürler. Sigorta yaptırma zorunluluğuna uymayan kurum, kuruluş ve işletmelere bu faaliyetler için izin ve lisans verilmez.
Yaptırımlar:
Sıfır Atık Yönetmeliği Madde 18 – (1) Sıfır atık bilgi sistemi üzerinden yapılması gereken beyanları yapmayanlar ile denetimler sırasında sıfır atık yönetim sistemini uygulamadığı ve verilen belgenin sürekliliğini sağlamadığı tespit edilen kurum/kuruluşlara, öngörülen fiillerin tespiti halinde idari yaptırım uygulanmasına müteakip doksan (90) takvim günü iyileştirme süresi verilir.
Atık Yönetim Yönetmeliği – Madde 25 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununda öngörülen müeyyideler uygulanır.
Çevre Kanunu Madde 20 – (g) 12 nci maddede öngörülen bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 116.060 TL (2024 yılı güncel tutarı) idarî para cezası verilir.
(r) Bu Kanunda ve yönetmeliklerde öngörülen usûl, esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf edenlere 433.018 TL‘den 1.732.078 TL‘ye kadar para cezası uygulanır.